Ambasador SAD, gospodin Kajl Skat, posetio Prekršajni sud u Zrenjaninu


08.06.2018. godine, Zrenjanin

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, gospodin Kajl Skat, posetio je Prekršajni sud u Zrenjaninu u petak 08.juna 2018.godine. Ambasadora Skata je primila predsednica Prekršajnog suda u Zrenjaninu, Mirjana Istrat, zajedno sa predsednikom Prekršajnog suda u Beogradu i predsednikom Udruženja sudija Prekršajnih sudova u Republici Srbiji, Milanom Marinovićem i sekretarom Udruženja Mirjanom Nikolić.
Predsednica Prekršajnog suda u Zrenjaninu je u ime sudija i zaposlenih izrazila reči zahvalnosti, jer je u periodu od 2011. do 2016. godine Prekršajni sud u Zrenjaninu, kao partner sud USAID organizacije u Srbiji, bio deo Programa za reformu pravosuđa i odgovornu vlast, u okviru koga su renovirane prostorije Prekršajnog suda u Zrenjaninu, saniran deo krova zgrade suda uz pomoć Ministarstva pravde, obnovljena i unapređena informaciono komunikaciona infrastruktura i donirana oprema u vidu računara, monitora i štampača. Predsednica suda Mirjana Istrat istakla je posebnu zahvalnost za pomoć USAID-a u izradi SIPRES programa za elektronsko vođenje predmeta koji omogućava kompletan uvid u sve predmete suda i povezanost sa drugim Prekršajnim sudovima, Prekršajnim apelacionim sudom kao i drugim državnim institucijama, što je doprinelo efikasnosti vođenja postupaka. Takođe, istaknut je veliki značaj edukacije sudija i zaposlenih u sudu kroz seminare i obuke organizovane od strane USAID-a, koji je putem aktivnog učešća u zakonodavnim aktivnostima doprineo uvođenju novih instituta u prekšajnom pravu u vidu prekršajnih naloga i sporazuma o priznanju prekršaja.
Ambasador Kajl Skat se zahvalio predsednici suda na gostorpimstvu, istakao da za njega pričinjava zadovoljstvo što je Projekat USAID-a bio uspešan i da je najvažnije da su preduzete aktivnosti imale za rezultat benefite u radu suda.
Ambasador Skat je zatim, obišao prostorije suda i u razgovoru sa zaposlenima još jednom istakao da je Projekat doprineo efikasnosti u radu suda. Na kraju je sa predsednicom suda zajednički konstatovo spremnost za učešće u novim projektima koje podržava vlada Sjedinjenih američkih država a koji mogu doprineti efikasnijem radu pravosuđa.