Амбасадор САД, господин Кајл Скат, посетио Прекршајни суд у Зрењанину


08.06.2018. године, Зрењанин

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији, господин Кајл Скат, посетио је Прекршајни суд у Зрењанину у петак 08.јуна 2018.године. Амбасадора Ската је примила председница Прекршајног суда у Зрењанину, Мирјана Истрат, заједно са председником Прекршајног суда у Београду и председником Удружења судија Прекршајних судова у Републици Србији, Миланом Мариновићем и секретаром Удружења Мирјаном Николић.
Председница Прекршајног суда у Зрењанину је у име судија и запослених изразила речи захвалности, јер је у периоду од 2011. до 2016. године Прекршајни суд у Зрењанину, као партнер суд УСАИД организације у Србији, био део Програма за реформу правосуђа и одговорну власт, у оквиру кога су реновиране просторије Прекршајног суда у Зрењанину, саниран део крова зграде суда уз помоћ Министарства правде, обновљена и унапређена информационо комуникациона инфраструктура и донирана опрема у виду рачунара, монитора и штампача. Председница суда Мирјана Истрат истакла је посебну захвалност за помоћ УСАИД-а у изради СИПРЕС програма за електронско вођење предмета који омогућава комплетан увид у све предмете суда и повезаност са другим Прекршајним судовима, Прекршајним апелационим судом као и другим државним институцијама, што је допринело ефикасности вођења поступака. Такође, истакнут је велики значај едукације судија и запослених у суду кроз семинаре и обуке организоване од стране УСАИД-а, који је путем активног учешћа у законодавним активностима допринео увођењу нових института у прекшајном праву у виду прекршајних налога и споразума о признању прекршаја.
Амбасадор Кајл Скат се захвалио председници суда на госторпимству, истакао да за њега причињава задовољство што је Пројекат УСАИД-а био успешан и да је најважније да су предузете активности имале за резултат бенефите у раду суда.
Амбасадор Скат је затим, обишао просторије суда и у разговору са запосленима још једном истакао да је Пројекат допринео ефикасности у раду суда. На крају је са председницом суда заједнички констатово спремност за учешће у новим пројектима које подржава влада Сједињених америчких држава а који могу допринети ефикаснијем раду правосуђа.